maanantai 6. maaliskuuta 2017

Aktiivisuuden seurantaa

Domi sai itselleen Kaunila aktiivisuuspannan käyttöön viime viikolla. Onhan kyseessä vilkas koira ja uudenlaiset vempaimet kiinnostaa omistajaa joten erittäin mielenkiintoinen testailu. Pääasiassa tulen seuraamaan pannasta saatavaa dataa siltä kannalta, että olisiko tälläisistä apuvälineistä hyötyä esim. hyötykoirien koulutusvaiheessa ja miten sitä voisi hyödyntää käytännössä. Ja kuinka paljon Domi todellisuudessa kuormittuu ja käyttää sitä energiaa esim. työpäivinä jotka normaalista poikkeavia (reissut). Osaako se todellisuudessa rauhoittua taukojen aikana kunnolla vai ei ja pannan myötä siihen helpompi sitten keksiä ratkaisu kun tietää, että ei rauhoitu täysin. Tai kuinka paljon frisbeet todellisuudessa kiihdyttää ja osaako Domi kuinka nopeasti rauhoittua aktiivisen tekemisen jälkeen. Varmasti testaan yksinolonkin huvin vuoksi joku päivä vaikka Domin elämässä ei sellaisia hetkiä montaa ole normaalisti (mahtaako olla levoton vai nukkuu tyytyväisenä kun kerrankin saa olla yksin).
Aktiivisuuspanta tallentaa koiran liikettä ja kiihtyvyyttä. Alkuun uskalsin epäröidä, että näinköhän pientä liikettä mittaa kovinkaan tarkasti ja kun se olisi nimenomaan yksi tärkeimpiä tietoja meidän testauksen kannalta. Sain yllättyä positiivisesti. Panta mittaa pienetkin liikkeet ja liikahdukset. Vieläpä melko tarkastikin. Pannan tiedot tallentuu puhelimen omaan sovellukseen josta pystyy seurailemaan pannan tietoja. Livenäkymässä voi seurata koiran sen hetkisen puuhailun tason joka oli mielenkiintoista seurattavaa esim. autolla ajellessa, kun Domihan matkustaa takakontissa eikä sinne näe ajaessa. Kalenterikohdasta näkeekin sitten yhden kuukauden touhuilut kerralla ja päivien kohdalla on merkattu sen päivän aktiivisuus tunteina. Kuten kuvassa lukeekin niin siitä näkee kaikkien päivien aktiivisuuden tunteina yhdellä sivulla. Päivänäkymässä näkyy kuluvan päivän aktiivisuus tunti tunnilta. Aktiivisuuden kiihtyvyys ja kesto.

Pannan sensori on pussukan sisällä ja pitäisi olla vedenpitävä. Täytyy testata kun käyttää Domin uimalassa seuraavan kerran. Panta on jämäkkä, joustava ja helppo säätää koiran kaulaan sopivaksi. Muutaman päivän testailun jälkeen olen jo tullut siihen tulokseen, että jos jotain tehdään niin se tehdään täysiä. Myös tavalliset hihnalenkit ja palkki on tumman vihreänä (mitä tummempi väri, sen vauhdikkaampaa meno), mutta vastapainoksi kun mitään ei tehdä niin Domi ottaa kaiken ilon irti ja nukkuu tekemättä mitään. Voisihan ne lenkit silti ottaa vähän rennommin. Varsinkin hihnalenkit. Täytyy miettiä ja kokeilla mikä tähän auttaisi. Vapaana saa tietysti rällätä täysiä. Työaikana (kauppakierrokset, koko ajan liikutaan eteenpäin, ei odottelua) Domi on koko ajan aktiivisena, mutta näinäkin päivinä Domi rauhoittuu heti kun tekeminen tehty joten ainakin arjessa vilkkaus pysyy hyvin tasapainossa eikä mene liikaa överisti yli. Eikä esim. äänet kiihdytä liikaa.

Siinä eilisen ja tämän päivän tulokset. La-su yönä otin Domilta pannan pois ja laitoin heti aamulla takaisin kaulaan jonka takia yöltä ei ole dataa saatavilla. Klo 11 jälkeen heräiltiin ja 12 aikoihin käytiin ulkona lyhyellä lenkillä nauttimassa auringosta. Klo 13 oltiin vaan kotona ja Domi vahti kun laitoin kameraa valmiiksi ja kaivoin namit esille pakkasesta. Domi taisi leikkiä itsekseen hetken ajan. Klo 14 lähdettiin kohti koirapuistoa moikkaamaan uutta kaveria ja ulkona viihdyttiinkin 1,5 tuntia yhteensä. Neljän aikoihin piipahdetiin kyläilemässä ja Domi oli tasaisen aktiivinen. Olihan enimmät energiat purettu jo puistossa kaverin kanssa. Viiden jälkeen tultiin kotia ja Domi nukkui pari tuntia kunnes suunnattiin ulos lenkille (klo 21) ja sen jälkeen pieni leikkituokio ja nukkumaan käymistä.

Su-ma yö rauhallinen kuten meillä yöt aina muutenkin. Domi nukkuu sikeästi ja näkee paljon unia. Välillä tapahtuu pientä liikehdintää, koska Domi vaihtaa paikkaa sen mukaan miten käännän kyljeltä toiselle. Domihan haluaa nukkua mahaa vasten tai pään vierellä tyynyllä (hienohelma). Klo 12 käveltiin hetki ulkona ja ajettiin satamaan juoksentelemaan jäälle ja piipahdettiin kyläpaikassa. Klo 15 pidettiin nopea kuvaustuokio sisällä ja sen jälkeen Domi onkin vaan taas nukkunut ja käyrät laskee alaspäin.

Tällä hetkellä odotan miltä näyttää meno Jyväskylän viikonloppuna tai sen jälkeen. Kohtahan se päästään näkemään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti